16.02.2022
Черговий "кінь" (цього разу - залізний) антизлодійського закону: смотрящему за поверхом ізолятора Житомирської УВП за угодою відміряли 7 років за вплив на суперечку з продажу ВАЗ-2104

У вівторок, 15 лютого 2022 року, Житомирська обласна прокуратура та Офіс Генпрокурора похвалилися винесенням першого в історії України вироку суду з реальним строком покарання для обвинуваченого за статтями Кримінального кодексу, які набули чинності після ухвалення так званого "антизлодійського закону", що передбачає посиленя відповідальності кримінальних елементів.

Йдеться про історію цивільно-правової суперечки, яка відбулася на Житомирщині, та стосується буцімто поширення злочинного впливу (ч.1 ст.255-1 КК України) та вимагання (ч.2 ст.189 КК України) коштів з боку дюжину разів судимого 37-річного уродженця селища Любар Дмитра Мосійчука.

З квітня минулого року цей достойник утримувався в слідчому ізоляторі при ДУ "Житомирська установа виконання покарань №8", де, згідно версії правоохоронців, "укріпив свій авторитет, як особи, яка веде "правильний" для "злодійських" традицій спосіб життя", внаслідок чого йому було визначено статус так званого "смотрящего" за першим поверхом установи.

У червні 2021 року відносно Мосійчука було винесено черговий вирок за крадіжку (ч.3 ст.185 КК України) та за сукупністю засуджено до 5 років та 1 місяця позбавлення волі. Вважається, що невдовзі після цього до "наглядача" за допомогою у вирішенні цивільно-правової суперечки звернулася раніше судима 30-річна Кристіна Сакун.

Згідно фабули справи, влітку минулого року жінка відшукала на сайті "OLX" оголошення про продаж автомобіля марки "ВАЗ 2104". Сакун зацікавилася цією машиною, та на початку липня 2021 року - перерахувала на картку власника "залізного коня" Олексія Смолянюка (який раніше також мав проблеми з законом) завдаток на загальну суму в 9,6 тис. грн.

Вважалося, що після цього Сакун має приїхати до Житомира, та після проведення огляду автівки, здійснити остаточний розрахунок та переоформити право власності. Втім, через нестачу коштів панянка почала відтермінувувати укладення угоди, а надалі - домагатися її анулювання та повернення раніше сплачених фінансів.

Вочевидь, продавець машини виявився не в захваті від різкої зміни планів з боку Кристіні Анатоліївни та не поспішав віддавати завдаток. Тоді жінка звернулася по допомогу до "смотрящего" за поверхом СІЗО Житомирської УВП №8 Мосійчука, який в телефонному режимі почав "кошмарити" Смолянюка. Згідно версії слідства, "наглядач" висунув чоловікові вимогу повернути 20 тис. грн., з яких половину планував залишити собі за допомогу у вирішенні суперечки.

З матеріалів справи випливає: розгублений власник ВАЗ-2104, у свою чергу, звернувся до правоохоронців з заявою про злочин. У вересні 2021 року силовики оголосили про підозру Мосійчуку в вимаганні та поширенні на території Житомирщини злочинного впливу. На початку лютого 2022 року обвинувальний акт справі "наглядача" надійшов до суду з укладеною між Дмитром Олександровичем та прокурором угодою про визнання винуватості.

11 лютого служитель Феміди Галина Панченко затвердила її зміст, призначивши узгоджене сторонами покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна для "смотрящего" за нормами антизлодійського закону.

Окрім цього, суддя частково приєднала Мосійчуку раніше невідбуту частину покарання за попередні кримінальні звитяги, за сукупністю вироків ухваливши остаточний вердикт достойнику - 7 років та 2 місяці позбавлення волі.

Що ж стосується "замовниці" послуг "смотрящего" Дмитра Мосійчука, який повністю визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах, то наприкінці січня 2022 року обвинувальний акт відносно Кристіни Сакун, якій інкримінуєтсья звернення за злочинними впливом до кримінального авторитета (ч.1 ст.255-3 КК України) надійшов до Корольовського райсуду Житомира. Розгляд відповідного провадження суддя Валерій Аксьонов призначив на 12 березня.

Нагадаємо, що перший в історії України вирок за нормами так званого "антизлодійського закону" було винесено рік тому. Цей вердикт, як повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, стосувався історії з поширенням злочинного впливу під час здійснення операції з обміну кобили на коня.

гарячі новини Організатора замаху на львівського авторитета "Копито" засудили на довічне 21.03.2024
Уманського положенця "Сушу" затримали за підозрою в організації вбивства судді 20.03.2024
Суд дозволив спецрозслідування проти кілера з "Артисту" 24.02.2024
Суд заочно арештував авторитетного очільника федерації боксу Буковини "Загуру" 14.02.2024
Дніпровський смотрящий "Мазепа" з другої спроби опинився на волі 10.02.2024
Архів новин